Image
Image

Yoga Nidra

Yoga Nidra se prevodi kao yogijsko spavanje, s tim da ne predstavlja pravo spavanje, nego stanje u kome tijelo spava, a svijest je budna. Prilikom ulaska u ovo stanje gase nam se čula jedno po jedno i na kraju ostane budno samo čulo sluha i ostane budna svijest. Tada praktikant može čuti sebe kako spava ili se može desiti izlazak iz tijela (astralna projekcija).
 
Postoje četiri stanja svijesti:
  • Budno stanje
  • Stanje spavanja sa snovima
  • Duboki san bez snova
  • Stanje prosvjetljenja (Nirvana) 
Sa Yoga Nidrom se može doći najbliže stanju prosvjetljenja, bez prethodnih priprema. Ona u sebi sadrži elemente sva tri stanja svijesti, pa se na EEG snimcima mozga za vrijeme Yoga Nidre mogu vidjeti talasi svih frekvencija. Izvodi se tako što praktikant legne u položaj Shavasana i uz pomoć yoga učitelja sviješću skenira dio po dio tijela i uz primjenu dodatnih tehnika dolazi do usporavanja moždanih talasa i sve dublje opuštenosti. U stanju duboke opuštenosti voditelj svojim glasom daje praktikantima slike iz kolektivne podsvijesti (planina, more i sl.).
 
Unutar ovog stanja postoji faza koja se naziva sankalpa u kojoj se izriče želja ili plan kao da je već ostvarena, pri čemu ona biva upisana u podsvijest i nastavlja da radi sama na svom ostvarenju. U ovom stanju se razrješavaju unutrašnji konflikti, strahovi i stresovi iz daleke i bliže prošlosti. Pola sata u stanju Yoga Nidre jednako je kao 4-5 sati dubokog sna. Osim toga dovodi do poboljšanja i izlječenja poremećaja spavanja, dijabetesa, visokog krvnog pritiska, karcinoma, epilepsije i dr.

Traži