Image
Image

Kako započeti sa yogom?

Za početak vježbanja Yoge nije neophodno nikakvo predznanje ili fizička priprema. Da bi se postigli optimalni rezultati preporučuje se trening dva do tri puta sedmično. Ono što je važno za početnike je da trening započnu osnovnim položajima i da poštuju granice koje im postavlja njihovo tijelo. Redovnim treningom su već nakon mjesec dana uočljive promjene u fleksibilnosti, stabilnosti i snazi.
 
Trajanje časa je obično oko sat vremena. Yoga se prakticira bosih nogu. Kada vježbamo bosonogi, aktiviraju se i najmanji mišići na stopalima koji su neaktivni kada nosimo cipele. Na taj način postižemo da su nam stopala jača i zdravija, a uz to nam pomaže da postignemo ravnotežu i asanu izvedemo pravilno.
 
Čas je podijeljen na nekoliko segmenata koji uključuju:
  • Meditaciju i centriranje
  • Zagrijavanje i vježbe
  • Relaksaciju i  opuštanje
 
Meditacija i centriranje
Većina instruktora započinje čas lakšim tehnikama disanja uz izgovaranje mantre "Om". Ova mantra predstavlja zvuk Univerzuma i njenim izgovaranjem stvaramo vibraciju koja dovodi do reakcije našeg organizma i stvaranja vibracije u svakoj ćeliji. Centriranje (fokusiranje) se postiže meditacijom, a sam postupak je neophodan kako bi se čas izveo kako treba i kako bismo mogli slušati svoje tijelo i osjećaje za vrijeme trajanja časa.
 
Vježbe i položaji zagrijavanja
Za zagrijavanje se mogu koristiti klasične vježbe rotacije ramena, zglobova, kukova, koljena, stopala u kombinaciji sa asanama koje se koriste za zagrijavanje. Najčešće su to Tibetanske vježbe. Zagrijavanje nas priprema za ulazak u određene asane i može trajati od 5 minuta do pola sata. Najpoznatiji i neizostavan niz  za zagrijavanje je Pozdrav suncu. Postoje brojne varijacije ovog niza. On nas priprema za ulazak u najteže asane i ponavlja se nekoliko puta sa obje strane tijela.
 
Ulazak u asane
Ovaj dio časa predstavlja početak prave Yoge. Započinje se sa sjedećim, a zatim stojećim asanama, istezanjima, položajima stolice, trouglova, ratnika itd. Nakon toga slijede balansirajuće asane-položaji ravnoteže, kao što su položaji vage. Svaki čas sadrži i vježbe za jačanje leđa i za kičmu. Nakon toga slijedi niz vježbi koje obuhvataju inverzije i uvrtanja pred sami kraj časa.
 
Uvrtanja se rade kako bi se opustili dijelovi tijela koji su se grčili u određenim asanama. Tokom uvrtanja se često čuje pucketanje kičme koje označava izbacivanje vazduha iz međupršljenskih prostora. Zadnje se radi istezanje kičme kako bi ona vratila svoju punu dužinu i da bi svaki pršljen legao na svoje mjesto.
 
Relaksacija i opuštanje
Ovaj dio časa se odnosi na tehnike Pranayame i Yoga Nidru.
 
U videu pogledajte vježbe Yoge za početnike:
Optimalni rezultati i pozitivni učinci Yoge na mentalno i fizičko zdravlje čovjeka se postižu primjenom svih njenih komponenata u pravilnom omjeru. Dnevne preporuke za vježbanje asana, meditaciju i Pranayamu su:
0
Minuta vježbanja asana
0
Minuta Pranayame
0
Minuta meditacije

Traži